Rejseapotek

GUIDE TIL DIT REJSEAPOTEK

I Travel & Risk arbejder vi med at klæde udlandsrejsende på til at forebygge og håndtere de udfordringer og farer der kan opstå når dele af ens arbejdsliv foregår uden for landets grænser.


Langt de fleste rejsende kommer hjem igen uden de store problemer – heldigvis. Den største risiko for den rejsende finder vi i trafikken - næsten uanset destination. Næstefter trafik er langt den største risiko relateret til sygdom og helbredet generelt. De fleste har før en rejse kontrolleret, at de har de nødvendige vaccinationer for en given destination. Malariamedicin er indkøbt om nødvendigt og medbragt på forsvarlig vis. Er man i tvivl om man er dækket ind, så tag en snak med din læge eller slå din destination op på Seruminstituttets hjemmeside. Det er en god ide at medbringe en oversigt over dine gældende vaccinationer. For eksempel skal gul feber vaccine kunne dokumenteres flere steder for at indrejse tillades. Bliver du syg kan det også være hensigtmæssigt, at den lokale læge kan se, hvad du er vaccineret imod.

Rejser man i områder, hvor der kan være langt til nærmeste apotek, eller man ikke stoler på det medicin, man kan købe lokalt, kan man overveje at medbringe sit eget rejseapotek med håndkøbsmedicin. Nedenfor finder du de produkter, du oftest kan få brug for.


  • Smertestillende, for eksempel 500 milligram Pamol
  • Elektrolytter, som for eksempel 20,5 milligram Revolut til håndtering af dehydrering*
  • 20 milligram Imodium til forebyggelse eller behandling af diarré
  • 10 milligram Zyrtek eller Alnok til forebyggelse eller behandling af allergi
  • 50 milligram Postafen eller Marzine til forebyggelse af transportsyge
  • 50 milliliter tube Vaseline til forebyggelse af gnavsår
  • 30 milliliter tube Panthenol til behandling af gnavsår
  • 4 gram tube Lamisil til behandling af fodsvamp
  • Klorhexidin til sårbehandling og sårrens


Antibiotika

Tal også med din læge om, hvorvidt det kunne være relevant for dig at medbringe et bredspektret antibiotikum mod infektioner. En svær maveinfektion i et fjerntliggende område af Afrika eller Asien kan være livsfarligt, hvis der er langt til hospitaler og medicin. Har du tendens til blærebetændelse kan det også være en god ide at medbringe det præparat, du plejer at få på recept, når det rammer dig. 


Du behøver selvfølgelig ikke medbringe alt, men du kan vælge det, der er mest relevant for din destination og/eller rejsemønster. Miljøet kan være afgørende for hvad ens behov er lokalt – for eksempel giver varme og fugt god grobund for svamp, selvom det ikke behøver være noget man normalt kæmper med. Det anbefales at rejse med medicin i håndbagagen, da tryk og temperatur i lastrummet kan virke nedbrydende for medicinen.




Er du blevet dehydreret?

Har man ikke fået pakket Revolut eller lignende, men har man brug for at rehydrere fx i forbindelse med diarre eller opkast eller blot fordi man har glemt at drikke nok vand i varmen, så kan man blande 1 liter vand med 2 spiseskefulde sukker og ½ teskefuld salt. Det smager ikke særlig godt, men er effektivt.


Vær forsigtig når du rejser med medicin

Rejs med din medicin i originalindpakning, så det fremgår, hvad det indeholder. Derved undgår du ofte problemer ved indrejse. Du kan også vise indpakningen, hvis du skal købe mere medicin lokalt. Det er ikke sikkert, de har det mærke, du er vant til at købe, men de vil ofte kunne finde den lokale ækvivalent med det samme aktivstof.


Når vi taler om medicin er det værd at kontrollere lokale regler. Der er lægemidler tilgængelige i Danmark, som man ikke nødvendigvis kan indføre uden problemer i andre lande, ligesom du vil kunne købe medicin uden recept i udlandet, som er receptpligtig i Danmark – vær derfor også forsigtig med hvad du tager med hjem! Har du brug for at rejse med særlig medicin og er du usikker på, hvordan medicinen vil blive set på lokalt, kan du få dit apotek eller din private læge til at udstede et pillepas eller en medicinattest. Bemærk, at der er forskel her, hvis du rejser henholdsvis indenfor (pillepas) eller udenfor (medicinattest) Schengen. Læs Udenrigsministeriets vejledning her.


Corona / COVID-19

Corona er blevet en del af vores virkelighed og vi slipper ikke for det foreløbigt. Er du sund og rask kan du godt ridde en Corona af på et hotelværelse, og det kan være din bedste eller måske eneste mulighed. Men sørg for at informere både dit forsikringsselskab og pårørende. Ring eventuelt også til din egen læge for råd og vejledning, hvis du bliver syg. Det eneste medicin, der giver mening at medbringe mod Corona er panodil - sørg for at der er nok til 14 dage. Sørg desuden for at du har et lager af vand, mad og andre fornødenheder på dit værelse, hvis du befinder dig i et Corona-risiko-land, så du er i stand til at klare en frivillig eller tvungen isolation eller lockdown. Det kan være rart at have en selvtest med, men vær opmærksom på at de typisk ikke tåler temperaturer under 5 grader og over 30 grader, så transport og opbevaring kræver lidt opmærksomhed.


Har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at fange os på info@travelandrisk.dk.

BILLEDER FRA VORES KURSER

Hjerte-lunge-redning
Hjerte-lunge-redning
På vores åbne kurser lærer du også at bruge en hjertestarter, som du efterhånden finder i mange lufthavne og storbyer rundt om i verden.
IED/UXO awareness
IED/UXO awareness
Rejser du i højrisikoområder, bør du tage vores højrisikomodul, der blandt andet omfatter forhold overfor Improvised Explosive Devices og Unexploded Ordnance.
Interaktiv undervisning
Interaktiv undervisning
Vi skaber et sikkerhedsmæssigt mindset, der skaber tryghed og ikke frygt.
Røverihåndtering
Røverihåndtering
Gaderøverier, carjackings mv. er almindelige i store dele af verden.